Artrose

Vragen of doorverwijzen?

Contact

Artrose bij honden en katten

Slijtage in het gewricht wordt ook wel artrose genoemd. Artrose is een veel voorkomend probleem bij honden en katten. We kunnen het beter osteo-arthitis noemen omdat het eigenlijk een ontstekingsproces is, echter in de volksmond vaak artrose genoemd.

Voor een specialistische behandeling of aanvullend onderzoek van artrose kunt u door uw dierenarts worden doorverwezen naar onze specialist.

Oorzaken van artrose

In veel gevallen is artrose het gevolg van een gewrichtsprobleem, zoals kruisbandletsel, Elleboogdysplasie (ED) of Heupdysplasie (HD). Door deze afwijking wordt het kraakbeen van het gewricht beschadigd. Door de slijtage komen er afvalstoffen en ontstekingsproducten vrij die pijn veroorzaken. Kenmerkend voor artrose is startkreupelheid.

Uw hond of kat met artrose helpen

Er zijn diverse manieren om de symptomen van artrose te verminderen.

  • Artroseregime: dit houdt in dat er aanpassingen nodig zijn aan het gewicht (dieet van de hond of kat)
  • Bewegingsregime: aanpassing in beweging
  • Medicatie: daarnaast kunnen er specifieke medicijnen gegeven worden.
  • ACP Behandeling: Als aanvullende, nieuwe, therapie is ACP te gebruiken.

Allereerst moet worden vastgesteld of uw huisdier artrose heeft. Daarna kan worden overgegaan op behandeling. Neem voor de correcte behandeling van artrose voor uw hond of kat altijd contact op met uw dierenarts. Dieren verbergen pijn als geen ander, dus het kan zijn dat u denkt dat u het goed doet, maar dat dit in werkelijkheid niet het geval is.

Artrose dierenarts-specialist

Voor vervolgbehandelingen van artrose, zoals een operatie of een ACP behandeling kunt u door uw dierenarts worden doorverwezen naar specialisten, zoals de Specialistische Dierenkliniek Utrecht. Bij SDU helpen we u graag verder.

  • Diereigenaar
    Wilt u uw hond of kat met artrose laten helpen door ons als specialisten? Dat werkt bij de SDU op doorverwijzing. Laat u zich adviseren door uw dierenarts, voor aanvullend onderzoek en behandeling kunt u bij onze specialist terecht.
  • Dierenarts
    Voor doorverwijzingen, neem contact met ons op.

Artrose bij honden

Bij bijna alle honden met osteoarthritis of arthrose is dit het gevolg van een ander probleem zoals een voorste kruisbandletsel, heupdysplasie en elleboogdysplasie. Soms kan een orthopedische behandeling bij uw hond voor verlichting zorgen.

Artrose bij katten

Bij de kat kan artrose een op zichzelf staand ziektebeeld zijn.

Naar de dierenarts

Doordat osteoarthritis / artrose het gevolg van een ander probleem is, is het belangrijk om te onderzoeken waar het probleem vandaan komt en of het verholpen kan worden. Laat u adviseren door uw dierenarts, voor aanvullend onderzoek en behandeling kunt u worden verwezen naar onze specialist.

Vragen of doorverwijzen?

Contact