Fracturen

Een hond of kat kan door allerlei oorzaken een fractuur (botbreuk) oplopen. We onderscheiden eenvoudige fracturen van meer gecompliceerde fracturen. Daarnaast spreken we van gesloten of open fracturen. Afhankelijk van het type fractuur wordt de best passende techniek gekozen.

Een fractuur die weinig verplaatst is kan in sommige gevallen met een spalkverband behandeld worden. In de meeste gevallen is het echter nodig om chirurgisch in te grijpen.

Aan de hand van een röntgenfoto wordt er besloten welke chirurgische ingreep uitgevoerd zal worden, dit is afhankelijk van onder andere de positie en ernst van de fractuur en de grootte van het dier. Er zijn verschillende mogelijkheden om een fractuur te fixeren waaronder plaatosteosynthese, een externe fixateur of het plaatsen van pennen.

Afhankelijk van het type breuk, locatie van de breuk, leeftijd van het dier, wordt een passende techniek gekozen.

Het genezingsproces van een botbreuk is, afhankelijk van de leeftijd van het dier, gemiddeld 4-8weken. In sommige gevallen is naast de bovengenoemde techniek tevens een spalk noodzakelijk. Afhankelijk van het type implantaat dienen deze na verloop van tijd verwijderd te worden.