Gescheurde voorste kruisband

De kruisbanden zijn twee gewrichtsbanden die zich binnenin de knie bevinden. Ze hebben als doel om het bovenbeen (femur) en het scheenbeen (tibia) stabiel bij elkaar te houden. In het overgrote deel van de gevallen zorgt de voorste kruisband die voor problemen. Een ruptuur (scheur) van de voorste kruisband is één van de meest voorkomende orthopedische aandoeningen bij de hond en soms ook bij de kat. Honden van alle rassen kunnen hun voorste kruisband scheuren.

Symptomen

Verschil tussen honden en mensen, achteruitgang van kwaliteit van kruisband. Omdat de kwaliteit van de kruisband bij de hond achteruit gaat zien we de ruptuur ontstaan vaak na eens simpele verstapping. De hond is vrijwel direct kreupel, gaat moeilijk zitten en wil de knie vaak niet buigen (typische houding van hond is met zitten, zitten op 1 bil, strekken van het been en niet zitten op de knie) ligt niet op de kreupele poot. Door de kruisbandruptuur ontstaat er instabiliteit in het kniegewricht. Dit geef rek op het gewrichtskapsel en daardoor ontstaat er pijn en kreupelheid.

In sommige gevallen scheurt de kruisband niet altijd volledig door. In deze, meer chronische, gevallen zijn er momenten dat de hond zijn been ontlast of moeite heeft met opstaan en starten met lopen op het betreffende been. In het begin gaat het vaak beter met pijnstillende- en ontstekingsremmende medicatie. Echter de ruptuur zal steeds verder optreden. In veel gevallen zal dit uiteindelijk resulteren in een steeds instabieler wordend gewricht, wat het lichaam tegengaat in de vorm van slijtage (lichaam probeert dmv slijtage het gewricht weer stabiel te maken). Dit gaat altijd gepaard met het vormen van slijtage, artrose en ongemak voor uw hond.

Voor beide gevallen raden wij aan uw hond te laten onderzoeken en zo te kijken naar een passende behandeling. In veel gevallen betreft dit een operatieve ingreep.

Diagnose

De specialist kan tijdens het consult, door middel van een orthopedisch onderzoek, vaak eenvoudig constateren dat de kruisband gescheurd is. Het letsel aan de kruisband zorgt ervoor dat de normale stabiliteit van de knie verdwenen is. Hierbij kan de tibia ten opzichte van de femur naar voren verplaatst worden. Dit wordt het ‘schuiflade effect’ genoemd. In sommige gevallen moet de hond voor korte duur onder narcose voordat het schuiflade effect gevoeld kan worden.

Standaard wordt er een röntgenfoto van de knie gemaakt. Hiermee wordt bekeken of er geen botbreuken, infecties of, in zeer sporadische gevallen, tumoren oorzaak van de kreupelheid zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om de kniegewrichtshoek (TPA) van uw hond vast te stellen, beste operatietechniek kiezen.

Behandeling

In veel gevallen in het noodzakelijk dat uw hond moet worden geopereerd. Dit is de beste oplossing voor een snel en zo optimaal mogelijk herstel.

Door de jaren heen zijn er verschillende technieken ontwikkeld. Sommige methoden zijn, na uitgebreid internationaal onderzoek, minder geschikt gebleken. Onze keuze van de operatie techniek is daarom gebaseerd op uitkomsten van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, ‘evidence based medicine’.

Al tijdens het orthopedisch onderzoek worden er gegevens verzameld om een passende operatie techniek te kiezen. Onder meer het gewicht van de hond, de hoek van het kniegewricht en de mate van inspanning die uw hond dagelijks moet leveren, zijn beslissend voor het kiezen van de juiste techniek.

De door ons aanbevolen technieken zijn:

  • Gemodificeerde methode volgens Flo/ laterale teugel
  • TTA
  • TPLO
  • Tightrope

60 tot 70 % van de honden die een probleem hebben aan de voorste kruisband in één knie krijgen binnen twee jaar ook problemen aan de voorste kruisband van de andere knie.

Wij adviseren u graag bij de keuze van de juiste techniek voor uw hond. U kunt hiervoor vrijblijvend contact met ons opnemen of een afspraak maken bij één van onze assistentes.