Heupdysplasie

Heupdysplasie is een afwijking van het heupgewricht. Door een ontwikkelingsstoornis wordt de pasvorm van de heupkop en kom afwijkend. Hierdoor ontstaat slijtage (artrose). Bij jonge honden is er doorgaans nog geen arthrose aanwezig. Deze honden ondervinden pijn omdat er teveel speling in het heupgewricht zit.

HD wordt meestal veroorzaakt door erfelijke aanleg en externe factoren. HD kan voorkomen in elk hondenras maar ook bij katten. Afhankelijk van de leeftijd van de hond en bepaalde orthopedische testresultaten wordt er een behandelplan opgesteld.

Honden (en katten) met HD kunnen operatief geholpen worden door middel van:

  • DPO/TPO(bekkenkanteling)
  • THR (heupprothese)
  • FHR (femurkophalsresectie, honden <15kg en katten)

DPO of TPO
Er bestaan twee typen ingrepen voor de bekkenkanteling, DPO (Double Pelvic Osteotomie) en TPO (Triple Pelvic Osteotomie). Deze methoden kunnen worden ingezet bij de jonge hond met beginnende heupdysplasie waarvan de heup onvoldoende in de heupkom zit. De bekkenkanteling kan worden uitgevoerd tot een leeftijd van 18 maanden. Voorwaarde is dat een specifieke (ortolani) test positief is en er nog geen arthrosevorming in het heupgewricht is ontstaan.

De keuze voor een DPO of TPO ingreep is afhankelijk van de leeftijd van de hond en de staat waarin het bekken zich bevindt. Onze voorkeur gaat uit naar de DPO methode daar deze meer stabiliteit geeft en dus minder pijn bij het revalideren.

THR
Als er al veel arthrosevorming in het gewricht aanwezig is en de hond niet meer reageert op conservatieve therapie adviseren wij om een THR (Total Hip Replacement) uit te laten voeren. De THR is een methode die wordt uitgevoerd bij honden vanaf een leeftijd van minimaal acht maanden.

Bij het plaatsen van een heupprothese wordt zowel de kop als de kom geheel vervangen. Wij gebruiken de Biometrics kunstheupen. (zetten in de Benelux de meeste protheses, meeste ervaring)