Heupdysplasie

Vragen of doorverwijzen?

Contact

Heupdysplasie bij honden

Heupdysplasie (HD) is een afwijking van het heupgewricht waarbij de kop en kom niet goed op elkaar aansluiten, daardoor raakt het kraakbeen beschadigd en ontstaan er ontstekingen en artrose.

Bij jonge honden is er doorgaans nog geen arthrose aanwezig. Deze honden kunnen wel pijn ondervinden omdat er teveel speling in het heupgewricht zit.

Gevolgen van heupdysplasie

Dit veroorzaakt uiteindelijk pijn en dit uit zich in moeizaam lopen, kreupelheid aan een been, moeite met opstaan en zitten. Heupdysplasie komt bij honden en katten voor op alle leeftijden en wordt veroorzaakt door een combinatie van erfelijke aanleg en externe factoren.

Oorzaken en behandelingen

HD wordt meestal veroorzaakt door erfelijke aanleg en externe factoren. HD kan voorkomen in elk hondenras maar ook bij katten. Afhankelijk van de leeftijd van de hond en bepaalde orthopedische testresultaten wordt er een behandelplan opgesteld.

Er zijn diverse behandelingen mogelijk voor honden en katten met HD Verdenkt u uw huisdier van HD? Dan kunt u zich door uw dierenarts laten doorverwijzen naar onze specialist om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor behandeling van uw hond of kat.

Honden (en katten) met HD kunnen operatief geholpen worden door middel van:

  • DPO/TPO(bekkenkanteling)
  • THR (heupprothese)
  • FHR (femurkophalsresectie, honden <15kg en katten)

DPO of TPO behandeling bij honden en katten
Er bestaan twee typen ingrepen voor de bekkenkanteling, DPO (Double Pelvic Osteotomie) en TPO (Triple Pelvic Osteotomie). Deze methoden kunnen worden ingezet bij de jonge hond met beginnende heupdysplasie waarvan de heup onvoldoende in de heupkom zit. De bekkenkanteling kan worden uitgevoerd tot een leeftijd van 18 maanden. Voorwaarde is dat een specifieke (ortolani) test positief is en er nog geen arthrosevorming in het heupgewricht is ontstaan.

De keuze voor een DPO of TPO ingreep is afhankelijk van de leeftijd van de hond en de staat waarin het bekken zich bevindt. Onze voorkeur gaat uit naar de DPO methode daar deze meer stabiliteit geeft en dus minder pijn bij het revalideren.

Total Hip Replacement (THR) bij honden en katten
Als er al veel artrosevorming in het gewricht aanwezig is en de hond niet meer reageert op conservatieve therapie adviseren wij om een THR (Total Hip Replacement) uit te laten voeren. De THR is een methode die wordt uitgevoerd bij honden vanaf een leeftijd van minimaal acht maanden.

Bij het plaatsen van een heupprothese wordt zowel de kop als de kom geheel vervangen. Wij gebruiken de Biometrics kunstheupen. (zetten in de Benelux de meeste protheses, meeste ervaring)