Rug- en halshernia

Het ruggenmerg is het deel van het centrale zenuwstelsel, dat zich in een kanaal in de wervelkolom, namelijk het wervelkanaal, bevindt. De wervelkolom bestaat uit groot aantal ruggenwervels en beschermt het ruggenmerg. De ruggenwervels worden van elkaar gescheiden door tussenwervelschijven. Deze ontstaan uit stevig bindweefsel en een gelachtige kern. Als de tussenwervelschijf scheurt en de gelachtige kern uitstulpt, spreken we van een Hernia Nuclei Pulposi (HNP). De uitstulping kan op een zenuw drukken, waardoor er pijnklachten of verlammingsverschijnselen kunnen ontstaan.

De symptomen van een rug- of halshernia zijn afhankelijk van de plaats waarop de uitstulping drukt. Drukt deze op het ruggenmerg dan zullen uitval- en verlammingsverschijnselen tot uiting komen. Drukt de uitstulping op de zenuw dan zullen voornamelijk pijnklachten overheersen. Er kan ook een combinatie van beide optreden.

Bij het vermoeden van een rug- of halshernia wordt een uitgebreid lichamelijk en neurologisch onderzoek uitgevoerd. Voor een definitieve diagnose kan een röntgenfoto soms uitsluitsel geven, in andere gevallen moet een CT-scan uitgevoerd worden om de diagnose rug- of halshernia te kunnen stellen. Bij langgerekte honden, zoals de Teckel, komen rughernia ’s vaak voor. Door de lange rug lijken de tussenwervelschijven vanaf de borst naar de lage rug erg gevoelig. Bij grote hondenrassen komt de lage rughernia het vaakst voor. Nekhernia’s komen zowel bij grote als kleine hondenrassen evenveel voor.

Operatie bij een rug- of halshernia is nodig indien de verlammingsverschijnselen toenemen binnen 48uur. Bij zeer ernstige uitvalsverschijnselen met uitval van pijnreflexen is operatie direct noodzakelijk. De hernia wordt tijdens de operatie vanaf de rugzijde benaderd. De wervels waar de hernia zich bevind worden vrij gelegd en vervolgens wordt er voorzichtig een deel uit het bot van de wervel gefreesd. Als de uitstulping zichtbaar is wordt deze met een klein haakje weg gelepeld. Tegelijkertijd wordt er met een fysiologische zoutoplossing gespoeld en wordt het residu van de hernia met een kleine zuigbuis afgezogen. Als de hernia verwijderd is wordt het ruggenmerg afgedekt met eigen lichaamsvet voor bescherming.