TPLO operatie

Vragen of doorverwijzen?

Contact

TPLO bij dieren

TPLO is een van de methodes om de functie van de voorste knieband over te nemen, is de TPLO-methode (Tibia Plateau Leveling Osteotomy). Met de TPLO wordt het dragend oppervlak van het onderbeen gekanteld. Het is een gebruikte operatietechniek bij een gescheurde voorste kruisband voor honden en katten. Deze vorm van een kruisbandoperatie voor vooral honden is op dit moment de “golden standard” voor behandeling van kruisbandproblemen.

Uitzonderlijke kruisbandoperatie

De TPLO is een technisch ingewikkelde operatie en daardoor niet altijd aangeboden door dierenartsen. Dat is jammer en niet wenselijk daar de TPLO wel de meest geavanceerde en multi inzetbare techniek is om voorste kruisband problemen of combinaties van voorste kruisband lestels met bijvoorbeeld knieschijfluxaties op te lossen.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze techniek, direct post- operatief tot een stabiel kniegewricht leidt en ook een stabiel gewricht blijft, dit in tegenstelling tot andere technieken ( TTA, en teugel technieken). Bij onze kliniek is reeds jaren lange ervaring in de TPLO- techniek.

Sucessvol in TPLO operaties

Doordat er jaarlijks, succesvol, meer dan 350-400  TPLO operaties uitgevoerd worden, is er veel expertise op dit gebied.

TPLO operatie bij uw dier

Bij de TPLO wordt het gewrichtsvlak van de knie gedraaid naar een meer horizontale positie. De rotatie is mogelijk door een ronde zaagsnede te maken in het onderbeen. Na de draaiing wordt het bovenste gedeelte van het onderbeen vastgezet met een plaat en schroeven. Door de draaiing verandert de krachtslijn die de instabiliteit van de knie veroorzaakt. Door deze verandering in het gewricht is de knie voortaan stabiel door spierkracht in plaats van door de kruisband.

Na de operatie

Na de kanteling, dus direct na de operatie, is de knie stabiel. Acht weken na de operatie wordt er een nieuwe röntgenfoto gemaakt om te kijken of de zaagsnede is opgevuld met nieuw aangemaakt bot.

TPLO geschikt voor honden en katten

De techniek is geschikt voor honden en katten, met een gewicht vanaf 3 kg tot 95 Kg. De TPLO methode wordt voornamelijk gebruikt bij honden met een gewicht vanaf 15kg afhankelijk van de kniegewrichtshoek.

Neem contact op

Wij adviseren u graag bij de keuze van de juiste techniek voor uw hond. U kunt hiervoor vrijblijvend contact met ons opnemen of een afspraak maken bij één van onze assistentes.