Oogheelkunde

Vragen of doorverwijzen?

Contact

Dierenarts-specialist oogheelkunde

Uw dierenarts kan u doorverwijzen naar ons. Het SDU heeft meerdere Europees specialisten in dienst (dierenarts-specialisten), waaronder een specialist oogheelkunde. Op deze pagina vindt u wat wij zoal voor uw hond, kat, of ander dier kunnen betekenen als het gaat om oogheelkunde.

Oogheelkunde bij SDU

Bij het consult worden de ogen van uw dier uitgebreid onderzocht en zal onze dierenarts-specialist oogheelkunde de bevindingen en het behandeladvies met u bespreken. 

Oogheelkundige operaties

In sommige gevallen zal operatief ingrijpen noodzakelijk zijn. Wij doen ons best om deze operaties op zeer kort termijn te plannen. 

Veel voorkomende oogproblemen

Hieronder vindt u een lijst met veelvoorkomende problemen, aandoeningen en behandelingen waarbij onze dierenarts-specialist oogheelkunde uw hond, kat of ander dier kan helpen.

Twijfelt u? Neem dan contact met ons op.

 • Witte / blauwe waas oog
  Een witte waas in of over het oog kan verschillende oorzaken hebben. Meest voorkomende is staar (cataract) maar ook ontstekingen en beschadigingen van het oog kunnen een witte waas over het oog geven. Laat u adviseren door uw dierenarts en indien nodig doorverwijzen naar onze oogspecialist.
 • Cherry eye bij honden en katten
  Onder het derde ooglid van uw hond of kat bevindt zich een traanklier. In sommige gevallen kan deze opzwellen en gaan uitpuilen en komt hij onder het derde ooglid vandaan. Dit noemt men een cherry eye vanwege de rode kleur van het weefsel die we dan zien. Een cherry eye veroorzaakt veel irritatie aan het oog bij uw hond. In sommige gevallen trekt deze zwelling vanzelf weg maar vaak moet dit chirurgisch worden gecorrigeerd. Uw dierenarts kan u doorverwijzen naar onze specialist voor verdere behandeling.
 • Entropion hond of kat
  Bij een entropion is de ooglidrand van uw hond of kat naar binnen gekruld. Daardoor prikken de haartjes op het ooglid in het hoornvlies van het oog en dit zorgt voor veel irritatie, ontstekingen en zelfs beschadigingen aan het oog. Entropion is goed chirurgisch te verhelpen, uw dierenarts kan u verwijzen naar onze dierenarts-specialist oogheelkunde voor verdere behandeling.
 • Ooglidcorrectie bij honden of katten
  Ooglidcorrecties worden regelmatig uitgevoerd bij de hond en kat. De reden is meestal entropion, ectropion of reconstructieve chirurgie na verwijderen van bultjes of de ooglidrand.
 • Cornea (hoornvlies) – hoornvliesontsteking bij honden of katten
  De cornea is de doorzichtige buitenlaag van het oog. Irritatie of ontsteking komt met enige regelmaat voor bij de hond en kat. Ook kan de cornea kan makkelijk beschadigen door bijvoorbeeld entropion, distichiasis, droge ogen, virus, bacterie, schimmel of door trauma zoals een krab of tak in het oog. Vermoedt u een probleem met het oog van uw dier, laat u zich dan adviseren door uw dierenarts. Indien noodzakelijk zal die u doorsturen naar onze dierenarts-specialist oogheelkunde.
 • Staar (cataract) bij honden of katten
  Staar (cataract) komt bij honden en katten voor op alle leeftijden. Bij staar is de lens troebel en kan het dier weinig tot niets meer zien. Bovendien kan staar heel veel ontsteking in het oog veroorzaken. Staar is in de meeste gevallen goed chirurgisch te verhelpen, uw dierenarts kan u verwijzen naar onze specialist voor verder onderzoek en behandeling.
 • Horner syndroom
  Heeft uw hond of kat last van onderstaande symptomen? Uw dier kan last hebben van het syndroom van Horner. Meestal is het syndroom van Horner eenzijdig. Oorzaken van het Horner syndroom bij hond of kat kunnen een ontsteking zijn van het middenoor, trauma of een tumor. Echter wordt er vaak geen duidelijk oorzaak gevonden. Verdenkt u uw dier van het syndroom van Horner? Laat u zich dan adviseren door uw dierenarts. Indien noodzakelijk zal die u doorsturen naar onze specialisten.

  • Hangend ooglid bij mijn hond of kat.
  • Het derde ooglid is zichtbaar bij mijn hond of kat.
  • Mijn hond of kat heeft vernauwde pupillen en het oog ligt dieper in oogkas.

–Naar volgende pagina–