Orthopedie

Vragen of doorverwijzen?

Contact

Doorverwijzing van de dierenarts: orthopedie

Indien uw huisdier een orthopedisch probleem heeft, of daarvan verdacht wordt, kunt worden doorverwezen naar onze kliniek. Naast kreupelheidsdiagnostiek en traumaopvang (zoals fracturen, luxaties e.d.) voeren wij ook officieel erfelijkheidsdiagnostiek uit (heupdysplasie, elleboogdysplasie, patellaluxatie).

Wat houdt orthopedie bij dieren in?

De orthopedie behandelt ziekten of afwijkingen aan de botten, gewrichten, pezen en spieren van uw huisdier. Het omvat een groot aantal aandoeningen waaronder:

  • Aangeboren afwijkingen
  • Fracturen van botten of gewrichtsluxaties
  • Gewrichtsaandoeningen
  • Aangeboren of verkregen standsafwijkingen
  • Kaakaandoeningen

Door veel praktische ervaring, moderne apparatuur en specialistische kennis op dit gebied kunnen we u al deze facetten in de chirurgie aanbieden. Onze in-huis diagnostiek bestaat o.a. uit digitale röntgenapparatuur en een 128 slice CT-scan. Indien uw huisdier geopereerd moet worden, beschikken we naast de conventionele methoden ook over een arthroscoop (camera om mee in een gewricht te kijken) om met minimaal invasieve technieken het probleem te verhelpen.

Indien u specifieke vragen heeft over behandelingen, onderzoeken, operaties of kosten, neemt u dan gerust contact op met de kliniek. Onze specialisten en assistentes staan u graag te woord.

Dierenarts-specialisten orthopedie

De SDU heeft meerdere Europees specialisten in dienst, waaronder een specialist chirurgie orthopedie- neurochirurgie.

Orthopedisch consult

Bij het consult wordt uw dier uitgebreid lichamelijk onderzocht en zal de specialist met u bespreken wat precies de klachten zijn van uw hond of kat. In veel gevallen zal er aanvullend onderzoek gedaan worden zoals röntgenonderzoek, echo of bijvoorbeeld een CT-scan en in sommige gevallen zal medisch ingrijpen noodzakelijk zijn.

Veelvoorkomende problemen: orthopedie

Hieronder vindt u een lijst met veelvoorkomende problemen, aandoeningen en behandelingen waarbij onze specialist in de orthopedie u kan helpen.

Twijfelt u? Neem dan contact met ons op.

Kreupelheid van hond of kat

Kreupelheid bij uw hond of kat kan diverse oorzaken hebben. De klachten kunnen ontstaan vanuit een weke delen probleem; denk aan spier, pees of gewrichtsaandoeningen. Daarnaast kan het ook veroorzaakt worden door een botprobleem bv een botbreuk, ontsteking, tumor of een erfelijke afwijking van het bot.. In sommige gevallen is het niet een enkelvoudig probleem maar kan het een combinatie zijn van meerdere oorzaken.

Onderzoek kreupelheid

Het is belangrijk om uw huisdier door uw dierenarts te laten onderzoeken om te bepalen waar de klachten vandaan komen. Als uw huisdier vervolgens wordt doorverwezen naar onze specialist, kunnen we na het consult met de specialist meteen een aanvullend onderzoek inplannen. Twijfelt u of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Aanvullend onderzoek kan bestaan uit:

  • Echo, bij problemen aan : spieren, pezen of gewrichtskapsel.
  • Röntgenfoto’s, om het skelet en gewrichten in beeld te brengen
  • CT of MRI scan, bij rugproblemen en voor een uitgebreider beeld van het skelet en gewrichten, waarbij je ook in en rondom de gewrichten kan kijken.

Wanneer contact met de dierenarts?

Neem contact met ons op wanneer u bovenstaande problemen ervaart met uw dier. Onze specialist orthopedie helpen u en uw huisdier graag verder.

Om te zorgen dat u naar de juiste specialist verwezen wordt is het belangrijk dat u eerst bij uw eigen dierenarts bent geweest voor een verwijzing. Deze lokaliseert het probleem en verwijst u door naar de juiste specialist voor een consult en mogelijk vervolgonderzoek. 

U bent altijd vrij om uw dierenarts te vragen voor een doorverwijzing naar een specialist.

Twijfelt u? Neem dan contact met ons op.

Vragen of doorverwijzen?

Contact


Slepende achterpoten
TPLO operatie
Patellaluxatie
Meniscusbeschadigingen
Heupdysplasie
Fracturen
Elleboogdysplasie
Artrose
Arthroscopie
ACP Behandeling
TTA operatie
Flo operatie
Gescheurde voorste kruisband