“Een drukke, maar interessante werkweek”

Marielle Koudijs is paraveterinair assistente en werkt in de anesthesie en sinds kort ook bij de balie. Tevens begeleidt Marielle de stagiaires die regelmatig ons team komen versterken.

Maandag – operatiekleding aan. Maandagochtend 8.30 uur. De eerste dag van mijn werkweek. Zodra ik mijn operatiekleding, operatiemuts en speciale schoenen aan heb, kan mijn dag beginnen. Als eerste worden alle anesthesie-apparaten opgestart en gecontroleerd. Daarna maak ik de narcose klaar voor alle geplande operatiepatiënten.

Arthroscopie voor Weimaraner Bella

Deze ochtend beginnen we met een arthroscopie van het ellebooggewricht bij een leuke Weimaraner, genaamd Bella. Helaas heeft Bella een afwijking aan haar hart, waardoor ze een op maat gemaakt anesthesieprotocol nodig heeft. Mijn collega, anesthesist Joost Uilenreef, heeft Bella al eerder gezien. Ook heeft de radioloog al een hartecho gemaakt. Met deze informatie maakt Joost een aangepast anesthesieprotocol waar wij mee aan de slag kunnen. Dit soort patiënten vind ik ontzettend interessant, omdat  het uiterste gedaan moet worden om de anesthesie goed te laten verlopen. De operatie verloopt goed en de chirurg heeft de LPC (Los Processus Coronoideus) succesvol kunnen verwijderen. Kort na de operatie ligt Bella alweer lekker warm en wakker in de opname. Ze kan diezelfde dag weer goed lopend met haar eigenaren mee naar huis.

CT-scan hond Dusty

Een andere bijzondere patiënt vandaag is hond Dusty die bij Gert ter Haar op de poli is geweest voor neusproblemen. Nadat ik Dusty onder narcose heb gebracht, maak ik een CT- scan van haar kop. Daarop is er inderdaad afwijkend weefsel in de neusholte zichtbaar. Via rhinoscopie wordt duidelijk wat de klachten heeft veroorzaakt; er zit schimmel in Dusty’s neus. Om deze te doden, brengen we anti-schimmelzalf in Dusty’s neusholte aan. Over een paar weken zien wij Dusty nog een keer om te kijken of de schimmel helemaal verdwenen is.

Dinsdag – een drukke dag. Vandaag zorg ik voor de anesthesie van de oogpatiënten. Deze worden in een aparte operatieruimte geopereerd met speciale apparatuur, zoals een microscoop. Als eerste komt hond Beau voor een cataractoperatie (staaroperatie). Hierna staat kat Puck in de planning. Puck is door een andere kat op haar oog gekrabd. Oogarts Rick F. Sanchez opereert Puck, zodat het oog weer kan herstellen.

Herniaoperatie voor teckel James

Op dinsdagavond werk ik over. Dat betekent dat ik er ben voor de patiënten die na werktijd komen. Zo moet teckel James aan een hernia geopereerd worden. James heeft pijn aan zijn rug en heeft ook al uitval aan zijn achterhand. Het is altijd fijn om patiënten met veel pijnklachten te kunnen helpen. Deze operatie verloopt ook succesvol. Om 21.00 uur maak ik nog een laatste ronde door de opname. Mijn werkdag zit erop.

Donderdag – achter de balie Ik verruil mijn blauwe operatiepak voor een wit jasje. Vandaag ben ik namelijk achter de balie te vinden. Dit is een heel andere kant van mijn beroep, maar is zeker niet minder leuk. Deze ‘baliedagen’ staan voor mij in het teken van het aanmelden van patiënten, het helpen van eigenaren met vragen en helpen tijdens de poli. Vandaag hebben de orthopeed, de internist, de radioloog en de oogarts poli. Verder worden er patiënten gebracht voor verschillende operaties. Ook dit betekent een drukke dag… Gelukkig hoef ik met mijn baan nooit stil te zitten.

 

-Naar volgende pagina-