Wat is een Europees Specialist?

In sommige gevallen beschikt de dierenarts niet over alle specifieke kennis of mogelijkheden om een dier verder te behandelen. In dit geval kan de dierenarts een dier doorverwijzen naar een Europees Specialist.

Aanvullende specialisatie-opleiding Een Europees Specialist heeft, na de reguliere opleiding diergeneeskunde, een vierjarige specialisatie-opleiding gevolgd en zich daarbij toegelegd op een specifiek deelgebied van de diergeneeskunde. Bijvoorbeeld Chirurgie, Oogheelkunde, Interne Geneeskunde of Medische beeldvorming.

Deze aanvullende specialisatie-opleiding wordt afgesloten met een erkend Europees examen. Dit examen wordt afgenomen bij de European Board of Veterinary Specialisation. Echter is een Europees Specialist na het behalen van dit examen nog niet uitgeleerd.

Meerwaarde Europees specialist Nadat de dierenarts-specialist een specialistenopleiding heeft gevolgd, moet hij continu bijblijven op zijn vakgebied. Hij is verplicht om de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen te volgen en kent daardoor de nieuwste behandelmethoden en weet welke methoden bewezen het beste resultaat geven. Specialisten moeten iedere vijf jaar hun registratie laten verlengen. Om deze registratie te kunnen laten verlengen moet je aan vastgestelde nascholingseisen voldoen. Deze verschillen iets per deelgebied, maar vereisen altijd het volgen van nascholing en deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Zo blijft de kwaliteit van de specialist gewaarborgd.

Omdat het een specialist is op een specifiek gebied, werkt hij iedere dag met dieren die dergelijke aandoeningen hebben. De kwaliteit van de specialist zorgen ervoor dat uw dier de beste behandeling krijgt. Een specialist heeft volgende voordelen:

  • Hij herkent problemen sneller;
  • Hij herkent problemen die niet vaak voorkomen;
  • Doordat problemen sneller gezien worden, kunnen ze beter behandeld worden;
  • Doordat hij de behandeling vaker doet, zal dit tot een beter resultaat leiden.

Je kunt je voorstellen dat een specialist veel beter is in een bepaalde operatie dan een dierenarts die hem misschien maar één keer per jaar uitvoert. Bovendien werkt een specialist vaak in een verwijscentrum waar nog meer specialisten werken. Soms hebben ze hetzelfde specialisme, en soms opereren ze in een ander vakgebied. Het voordeel hiervan is dat specialisten bij complexe ziektes samen kunnen werken voor de beste diagnose en behandeling. Dit is vergelijkbaar met hoe er in humane ziekenhuizen wordt (samen)gewerkt. 

Gebruik van de titel specialist Belangrijk om te weten is dat de titel specialist geen beschermde titel is en door elke dierenarts gebruikt kan worden. Daardoor is het onderscheid voor huisdiereigenaren soms moeilijk te maken.

Twijfel je? Wees dan niet bang om te vragen naar de kwalificaties van de betreffende arts en u mag de arts altijd om een doorverwijzing of second opinion vragen. Op de website van de European Board of Veterinary Specialisation kunt u controleren of u daadwerkelijk met een erkend Europees Specialist te maken hebt.

Allerhoogste zorg en kwaliteit De Specialistische Dierenkliniek Utrecht is de enige kliniek in Nederland waar enkel Europees Specialisten en Europees Specialisten in opleiding werkzaam zijn. Daarnaast zijn we de enige privé kliniek in Nederland met een Europees Specialist Anesthesiologie en Pijnbestrijding, waardoor we uw huisdier de allerhoogste zorg kunnen bieden.

Bij de Specialistische Dierenkliniek Utrecht beschikken we over de volgende specialismen:

-ECVDI: Europees Specialist Radiologie

-ECVIM: Europees Specialist Interne Geneeskunde

-ECVO: Europees Specialist Oogheelkunde

-ECVS: Europees Specialist Chirurgie (Hieronder vallen: orthopedie, neurochirurgie, weke delen chirurgie, KNO).

-ECVAA: Europees Specialist Anesthesiologie en Pijnbestrijding