HCM onderzoek voor katten

HCM onderzoek voor katten is belangrijk als u wilt gaan fokken met uw kat. Of als uw kat symptomen heeft van HCM, de meest voorkomende hartafwijking bij katten. Lees hier meer over het onderzoek.

Specialistische Dierenkliniek Utrecht

Middenwetering 19 3543 AR Utrecht
Routebeschrijving 030 - 251 35 10

Wat is HCM en wat zijn de symptomen?

Hypertrofische CardioMyopathie (HCM) is de meest voorkomende hartafwijking bij katten. Het gaat hier om een verdikking van de hartspier. Met als gevolg ernstige aandoeningen, zoals: hartfalen, vocht in de longen en trombose. In veel gevallen is HCM zelfs dodelijk. HCM is een erfelijk ziekte en komt bij ongeveer 10 à 20 procent van alle katten voor.

Hoe herkent u HCM bij uw kat?

Bij de meeste katten merkt u helemaal geen symptomen van HCM. Toch herkent u de hartafwijking mogelijk aan:

Meer weten over wat HCM is, de symptomen en de levensverwachting van katten met HCM? 

Hoe werkt een HCM test?

HCM is moeilijk vast te stellen. De meeste katten tonen namelijk geen klachten. Zelfs de hartslag, hartgeluiden en ademhaling zijn vaak normaal. Om de juiste diagnose te stellen worden de volgende onderzoeken gedaan:

DNA- bloedtest

Tijdens dit onderzoek wordt het DNA bekeken van uw kat. In het bloed worden de genen gescreend op een zogenaamde puntmutatie. Dit is een erfelijke afwijking in de genen, die wordt overgedragen op kittens. De bloedtest wijst uit of de puntmutatie aanwezig is. De DNA bloedtest is slechts voor enkele rassen beschikbaar zoals de Maine coon en ragdoll (links naar anicura.nl). Wilt u meer informatie over de DNA bloedtest? Neem dan contact op met uw dierenarts.

Bloedonderzoek op NT-proBNP

Deze test spoort hartziektes in een vroeg stadium op. Door de verdikking van de hartspier komen de hartspiercellen onder druk te staan. Het hormoon BNP wordt daardoor aangemaakt. Laat het bloedonderzoek een verhoogde waarde zien? Dan heeft uw kat een hartziekte. Welke dat precies is, wordt vastgesteld met een echo.

Echografisch onderzoek

De echo van het hart is de meest betrouwbare manier om de verdikking van de hartspier in beeld te krijgen. Wél is het echo onderzoek een momentopname. Is er geen verdikte hartspier gevonden bij uw kat? Dit betekent helaas niet dat dit altijd zo blijft. HCM kan zich op latere leeftijd nog ontwikkelen.

Lees meer over hartecho

Röntgenfoto’s

Is benauwdheid bij uw kat de reden dat u een HCM test wilt? Röntgenfoto’s geven een goed beeld van de luchtwegen en longen. Jammer genoeg is de verdikking van de hartspier hier niet altijd op te zien. Dit wordt namelijk alleen gezien wanneer uw kat een hele grote afwijking aan het hart heeft. Daarom hebben sommige katten hele normale foto’s, maar hebben zij wel HCM.

Lees meer over röntgenfoto’s

Kunt u met uw kat fokken als hij HCM heeft?

We raden u absoluut af om met katten te fokken die HCM hebben. Om de simpele reden dat de kittens ook HCM kunnen krijgen. Heeft uw kat HCM in de genen, maar helemaal geen ziekteverschijnselen ontwikkeld? Dat is natuurlijk erg fijn voor u en uw kat. Helaas is het heel goed mogelijk dat de kittens het wel krijgen.

Bij de DNA bloedtest zijn ook twee uitslagen mogelijk: homozygoot en heterozygoot. Bij de eerste uitslag wordt het afwijkende gen altijd doorgegeven aan de kittens. Bij heterozygoot krijgt een deel van de kittens het foute gen. Een risico bij het fokken dat normaal gesproken alleen wordt genomen bij zeldzame soorten katten.

Hoe vaak testen als u met uw kat wilt fokken?

Katten waarmee wordt gefokt, moeten regelmatig getest worden op HCM, waarbij actieve dekkaters het liefst elk jaar gescreend moeten worden op HCM. Bij poezen is het advies elk jaar te laten testen totdat zij vijf jaar oud is.

Kosten HCM test

De kosten voor een HCM test verschillen. Het ligt namelijk aan welke onderzoeken uw kat nodig heeft. Iedere onderzoek brengt andere kosten met zich mee. Normaal gesproken wordt er in ieder geval een echo gedaan, omdat hiermee het beste de verdikking in de hartspier in beeld wordt gebracht.

Wilt u hierover meer informatie? Neem contact op met uw AniCura dierenarts.

Specialistische Dierenkliniek Utrecht

Middenwetering 19 3543 AR Utrecht
Routebeschrijving 030 - 251 35 10