Wij zien het als een van onze belangrijkste taken om de beste zorg te geven aan uw kat. Voor ons staat het welzijn van uw huisdier altijd voorop. Maar soms is een kat zo ziek, of heeft hij zo veel pijn dat het dier laten inslapen de meest humane oplossing is om het lijden te laten stoppen.

Specialistische Dierenkliniek Utrecht

Middenwetering 19 3543 AR Utrecht
Routebeschrijving 030 - 251 35 10

Inslapen van kat

Het laten inslapen van uw kat is een beslissing die u als huisdiereigenaar zelf moet maken. Wij kunnen u alleen bijstaan en adviseren.

Als u eenmaal besloten heeft dat het beter is om uw kat in te laten slapen, dan plannen we een afspraak in de kliniek of bij u thuis.

In de tussentijd kunnen we er samen voor zorgen dat uw kat het nog zo fijn mogelijk heeft tot het afscheid.

Dit alles doen we met respect voor uw wensen en met de beste zorg, om ervoor te zorgen dat uw kat rustig kan inslapen.

Wanneer kat laten inslapen?

U wilt uw huisdier zo lang mogelijk bij u houden, maar pijn of ander lijden gunt u uw kat ook niet. Op welk moment en in welke situatie is het de juiste keuze om uw kat uit zijn lijden te verlossen? Dat is altijd afhankelijk van het specifieke geval.

Voor u is het waarschijnlijk heel moeilijk om de inschatting te maken of uw kat nog een goed leven kan hebben, of dat het beter is voor het dier om hem of haar in te laten slapen.

Ga bij uw dierenarts langs en bespreek het. In veel gevallen kunnen we nog iets voor uw dier doen in de vorm van behandelingen.

Wij kunnen de keuze niet voor u maken. Maar we kunnen wel eventuele zorgen wegnemen, of juist bevestigen en kijken wat we nog voor uw kat kunnen doen.

Als het duidelijk dat uw kat geen of te weinig kwaliteit van leven heeft? Dan is laten inslapen het beste wat u voor uw huisdier kunt doen.

Natuurlijk kunt u altijd bij de dierenartsen van uw kliniek terecht voor advies, als u niet zeker weet wat het beste is voor uw kat.

Ook kunnen wij uw kat onderzoeken, zodat u op basis van de diagnose een beslissing kunt nemen.

Hoe verloopt het laten inslapen bij katten?

Wanneer u heeft besloten om uw kat te laten inslapen, kunt u ervoor kiezen om dit in de kliniek te laten doen, of thuis.

Kiest u voor thuis, dan komt de dierenarts bij u langs en wordt uw kat in zijn vertrouwde omgeving rustig ingeslapen. Dit kan voor zowel de kat als u fijner zijn, omdat u niet de stress van de autorit en het bezoek aan de dierenarts heeft.

Uw kat laten inslapen doen we altijd op afspraak, tenzij er sprake is van een spoedgeval.

Uw dierenarts bespreekt wat er precies gaat gebeuren tijdens de euthanasie van uw kat. Wat voorop staat is dat uw kat zo min mogelijk mag voelen van de injectie(s) en dat hij rustig in slaap valt.

Voordat de dierenarts een rustgevend middel toedient, heeft u een laatste kans om afscheid te nemen. Wanneer u er klaar voor bent, brengen we uw kat in slaap. Uw kat heeft geen pijn en merkt dit niet. Meestal gaat het heel snel, soms duurt het 15 tot 20 minuten voordat een kat in slaap valt.

De dierenarts checkt altijd of het hartje en de ademhaling gestopt zijn. Als u behoefte heeft om afscheid te nemen van uw huisdier nadat hij is ingeslapen, is dat uiteraard mogelijk.

Ook wanneer u uw kat in de kliniek laat inslapen, heeft u de gelegenheid om nog even bij uw kat te blijven.

Wat zijn de kosten van het laten inslapen van een kat door de dierenarts?

De kosten voor het laten inslapen van uw kat zijn afhankelijk van de keuze om hem thuis te laten inslapen, of in de kliniek.

Ook kan het voorkomen dat uw kat in het weekend hard achteruit gaat, waardoor de kans bestaat dat u bij de spoeddienst terechtkomt.

Om een goede inschatting te kunnen maken van de kosten, kunt u contact opnemen met onze medewerkers.

Uw kat een waardig afscheid geven

We begrijpen dat dit een moeilijke periode voor u is. Toch is het fijn als u vooraf nadenkt over en u voorbereid bent op welke mogelijkheden er zijn om uw kat een waardig afscheid te geven. Lees hieronder meer over de mogelijkheden.

Cremeren

U kunt ervoor kiezen om uw kat te laten cremeren. Dit kan een individuele of collectieve crematie zijn. Ook is het mogelijk om andere wensen voor u in te vullen zoals het laten maken van een sieraad of pootafdruk. 

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor de crematie of het invullen van uw wensen? Laat uw dierenarts u informeren.

Of kijk voor meer informatie op de website van de dierencrematoria die nauw samenwerken met de dierenklinieken van AniCura:

Begraven

U kunt uw kat laten begraven op een speciale begraafplaats voor dieren. Vraag uw dierenarts welke organisatie u kan helpen bij het regelen van een begrafenis.

Andere mogelijkheid: destructie

Een andere mogelijkheid is om uw kat in de dierenkliniek achter te laten voor destructie. Bij destructie wordt uw kat uit de kliniek opgehaald en samen met ander dierlijk restmateriaal, slachtafval en kadavers via een industrieel proces verwerkt. Kiest u voor destructie? Dan betaalt u de kosten voor destructie in de kliniek.

Wanneer u afscheid heeft genomen, wordt uw huisdier door het huisdierencrematorium of destructiebedrijf opgehaald.

Of u neemt uw kat mee naar huis om hem te begraven of zelf naar het crematorium te brengen. Neem contact met ons op voor vragen rondom deze moeilijke beslissing en de verschillende keuzes waar u uit kunt kiezen. We staan u graag bij.

Specialistische Dierenkliniek Utrecht

Middenwetering 19 3543 AR Utrecht
Routebeschrijving 030 - 251 35 10