Orthopedie voor honden en katten

Ineens valt het op: uw hond of kat loopt niet meer zo soepel als u gewend bent. Maar waarom uw dier mank is, weet u niet. Onze orthopedische dierenartsen helpen u graag verder.

Specialistische Dierenkliniek Utrecht

Middenwetering 19 3543 AR Utrecht
Routebeschrijving 030 - 251 35 10

 

Orthopdisch specialisten bij SDU

Bij SDU hebben we jarenlange ervaring en meerdere orthopedisch dierenarts-specialisten in dienst. Wilt u meer lezen over de specialisten van SDU? Ga naar: 

SDU - specialisme orthopedie

 

Lees hieronder algemene informatie over orthopedie bij dieren.

Wanneer met uw hond of kat naar een orthopedisch dierenarts?

De orthopedie behandelt ziekten of afwijkingen aan de botten, gewrichten, pezen en spieren van uw huisdier. Uw hond of kat kan terecht bij een orthopedisch chirurg als er bijvoorbeeld sprake is van: 

Loopt u hond of kat mank, is uw huisdier stijf en komt hij moeilijk overeind of staan de poten in een onnatuurlijke stand, dan kan het zijn dat er orthopedisch gezien iets niet in orde is.

Helaas kan een dier zelf niet vertellen hoeveel pijn hij heeft en waar de klacht vandaan komt. Dieren klagen niet en hebben vaak al meer en langer pijn dan baasjes denken.

Voor het oplossen van orthopedische problemen en het uitvoeren van orthopedische operaties is veel expertise en ervaring nodig. 

Net als bij zorg voor mensen, hebben sommige dierenartsen zich in orthopedie gespecialiseerd of hebben zich hierop toegelegd. Voor een knieoperatie bij uzelf zou u ook naar een ziekenhuis gaan, en niet naar de huisarts. Wilt u de beste zorg voor uw huisdier? Onze orthopedische dierenartsen hebben de kennis in huis om uw hond of kat te helpen. 

Orthopedisch onderzoek en aanvullend onderzoek

Tijdens het consult bij de orthopedisch chirurg wordt uw hond of kat eerst lichamelijk onderzocht.

Meestal is aanvullend onderzoek nodig, zoals een röntgenfotoCT-scan, of een bloedonderzoek bij uw hond of kat.

Omdat een dier voor sommige van deze onderzoeken wordt verdoofd, moet uw dier nuchter naar het consult komen. Dat betekent dat uw hond of kat vier uur van tevoren niets meer mag eten.

Water drinken mag wel.

Behandeling en prognose

Aan de hand van de resultaten van de onderzoeken zal de orthopedische chirurg u uitgebreid uitleg geven over de diagnose.

Vervolgens stelt de chirurg een behandelplan voor en informeert u ook over de verwachte hersteltijd en de vooruitzichten op genezing. 

In de meeste gevallen zal uw dier een operatie nodig hebben om hem of haar van de klachten af te helpen. Soms is het nodig dat we uw dier doorverwijzen naar een dierenarts of specialist met meer expertise in de behandeling die uw dier nodig heeft. 

In sommige gevallen zal de orthopedische dierenarts geen operatie maar medicijnen en fysiotherapie adviseren. Of advies geven over de voeding en beweging die uw hond of kat krijgt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij artrose

Wat gebeurt er na een orthopedische ingreep?

Als uw hond of kat is geopereerd, zal hij moeten herstellen. De chirurg zal u tijdens de uitleg van het behandelvoorstel ook aangeven hoelang de verwachte hersteltijd zal zijn.

Niet alleen van de ingreep en de narcose van uw hond of kat; uw dier moet vaak ook opnieuw leren om het behandelde lichaamsdeel (en de rest van het lijf) goed te gebruiken.

Soms wordt uw hond of kat na een orthopedische ingreep daarom doorverwezen naar een fysiotherapeut voor dieren. Deze helpt uw dier revalideren en krijgt hem met oefeningen weer op de juiste manier in beweging.

Daarbij wordt soms pijnstilling voorgeschreven en kan het zijn dat u het advies krijgt uw hond of kat een aantal weken binnen te houden. Dat is belangrijk, want de combinatie van rust, pijnstilling en oefeningen helpen uw dier zo snel mogelijk te herstellen.

Voor sommige behandelingen geldt dat ze op termijn herhaald moet worden. Uw AniCura-chirurg kan u hier meer over vertellen.

Specialistische Dierenkliniek Utrecht

Middenwetering 19 3543 AR Utrecht
Routebeschrijving 030 - 251 35 10