TPLO-operatie bij uw hond

De TPLO wordt wereldwijd door de meeste orthopedisch chirurgen gezien als de gouden standaard voor de behandeling van een gescheurde voorste kruisband bij de hond. Bij deze operatie wordt de bovenkant van het scheenbeen in een neutrale stand geplaatst, waardoor het kniegewricht blijvend stabiel zal zijn.

Specialistische Dierenkliniek Utrecht

Middenwetering 19 3543 AR Utrecht
Routebeschrijving 030 - 251 35 10

 

Specialisme in TPLO operaties

De TPLO is een technisch ingewikkelde operatie en daardoor niet altijd aangeboden door dierenartsen. Bij SDU is er jarenlange ervaring met de techniek TPLO.

Onze specialisten voeren jaarlijks succesvol tussen 350 tot 400 TPLO operaties uit. 

TPLO is de meest geavanceerde en multi-inzetbare techniek om voorste kruisband problemen of combinaties van voorste kruisband lestels met bijvoorbeeld knieschijfluxaties op te lossen.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze techniek, direct na operatie tot een stabiel kniegewricht leidt en ook een stabiel gewricht blijft, dit in tegenstelling tot andere technieken (TTA en teugel technieken).

In dit artikel leest u meer over TPLO, of neem voor vragen gerust even contact met ons op. 

TPLO hond

De operatieve behandeling van de gescheurde voorste kruisband bij de hond is één van de meest uitgevoerde ingrepen door de orthopedisch chirurgen van AniCura. Tibia Plateau Levelling Osteotomie (TPLO) is één van de methodes die wij toepassen. De TPLO kan toegepast worden op alle formaten honden en katten van 2 kg tot wel 135 kg. De operatie wordt meestal bij honden toegepast, en in enkele gevallen bij katten. 

Om als orthopedisch chirurg de TPLO techniek met goed resultaat uit te voeren is specifieke kennis over de juiste techniek en veel ervaring met de ingreep nodig. Bij AniCura werken meerdere deskundige orthopedisch chirurgen met veel ervaring en een opleiding in deze techniek.

Andere methodes voor behandeling van een gescheurde kruisband bij de hond zijn bijvoorbeeld Tibial Tuberosity Advancement (TTA) en de Fiberwire teugel. Uw dierenarts of specialist zal met u bespreken welke methode voor uw hond het beste is. Lees ook: kruisbandoperatie bij hond

In dit artikel leest u alles over de TPLO methode.

Wat wordt er gedaan bij de operatie

De TPLO is een operatie bij de hond waarbij de bovenkant van het scheenbeen in een neutrale stand wordt geplaatst. De stand en vorm van de achterpoot blijven aan de buitenkant hetzelfde. Door deze correctie is de knie blijvend stabiel en kan deze weer volledig normaal en pijnvrij functioneren. Vrijwel alle honden kunnen na herstel van deze operatie dan ook weer gewoon hond zijn.

 

Correctie bovenkant scheenbeen

De bovenzijde van het scheenbeen, het tibiaplateau, staat onder een hoek (TP-hoek) ten opzichte van de lengteas van het scheenbeen. Hierdoor zal het bovenbeen bij belasting van de achterpoot van de schuine bovenkant van het scheenbeen naar achteren willen glijden. De voorste kruisband neutraliseert deze schuifkracht.

Deze schuifkracht is afhankelijk van de stand van het scheenbeen tijdens belasting door de hond en de TP-hoek. Zodoende hebben honden met een steile stand in de knieën een grotere kans op het krijgen van een scheuring van de voorste kruisband.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wanneer de chirurg de TP hoek-corrigeert naar 5-10 graden de schuifkracht in de knie minimaal wordt of verdwijnt. Bij een TPLO wordt voorafgaand aan de operatie de correctie van de TP-hoek bepaald aan de hand van een zijdelingse digitale röntgenopname en een meetprogramma

 

Illustratie en röntgenfoto vóór een TPLO-operatie (links) en na een TPLO-operatie (rechts)

 

Vóór de TPLO-operatie (links): omdat de bovenkant van het scheenbeen naar achter helt is er een schuifkracht, zie de kleine blauwe pijl in de bovenste illustratie. 

Na de TPLO-operatie (rechts): de bovenkant van het scheenbeen is aangepast naar een neutrale hoek, hierdoor is de schuifkracht verdwenen en het kniegewricht weer stabiel.

Wat gebeurt er tijdens de operatie:

TPLO combineren met correctie stand onderbeen

Met een TPLO operatie kan bij uw hond als nodig ook direct de stand van het onderbeen zelf gecorrigeerd worden. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij een O- of X-benige stand, of als de onderpoot naar binnen of buiten draait. Deze correcties zijn medisch noodzakelijk om het kniegewricht en andere gewrichten in dezelfde achterpoot weer normaal te laten functioneren.

Voordelen TPLO operatie bij hond

TPLO heeft veel voordelen ten opzichte van andere methodes voor de behandeling van een gescheurde kruisband bij de hond:

Welke methode voor uw hond het beste is, hangt uiteindelijk af van de situatie van uw hond. Wilt u advies? Neem contact op met de deskundige orthopedische experts van AniCura.

Herstel na operatie

Het merendeel van de honden herstelt na een chirurgische behandeling van de voorste kruisband volledig en heeft een hele lage kans op complicaties.

Zoals bij iedere operatie moet de wond twee weken beschermd worden tegen besmetting. Uw hond mag dus niet aan de wond likken of bijten. Om dit te voorkomen moet de hond vaak een kraag en/of broek dragen.

Daarnaast is rust belangrijk voor het herstel en moet overbelasting van de knie worden voorkomen. Daarom is het noodzakelijk uw hond de eerste zeven weken na de operatie uitsluitend aan een korte lijn beperkt uit te laten.

Op zeven weken na de operatie wordt de knie gecontroleerd en een röntgenfoto gemaakt. Als blijkt dat de knie voldoende hersteld is, mag u de beweging aan de lijn in drie tot vier weken weer opbouwen.

Kosten TPLO hond

De kosten van een TPLO operatie bij de hond zijn onder andere afhankelijk van de individuele situatie. De orthopedisch chirurgen van AniCura adviseren u graag en kunnen u meer vertellen over de kosten.

Specialistische Dierenkliniek Utrecht

Middenwetering 19 3543 AR Utrecht
Routebeschrijving 030 - 251 35 10