“Een Europees specialist word je niet zomaar!”

Claire is afgestudeerd dierenarts en heeft gedurende 2 jaar een internship chirurgie gelopen bij de SDU. Sinds september 2019 is ze officieel begonnen als Europees chirurg in opleiding, ECVS resident. De opleiding bedraagt 3 jaar, waarna zij het driedelig Europees examen zal gaan afleggen in Zurich.

Claire Oorsprong

Haar werkzaamheden bestaan uit het uitvoeren van policonsulten en operaties. Gedurende de 3-jarige opleiding zal ze alle chirurgische takken aflopen (orthopedie, neurochirurgie, KNO, weke delen, urologie, etc.). Daarnaast zal ze ook een aantal weken besteden aan andere disciplines, zoals anesthesie, radiologie, interne geneeskunde, oogheelkunde en pathologie.

Mijn week in een notendop

Maandag - In de ochtend is het nog rustig in de kliniek, de telefoon staat nog niet ingeschakeld en de wachtkamer is nog leeg. Ik pak mijn laptop en ga mijn policonsulten voorbereiden. De verwijsbrieven worden grondig doorgelezen en de röntgenopnamen worden bestudeerd. Mijn eerste patiënt komt binnen, het is een acuut “verlamde” Franse bulldog. Na een vragengesprek met de eigenaar en het lichamelijke onderzoek van de patiënt is de meest waarschijnlijke oorzaak van de verlamming, een hernia. Tijdens het consult maakt de hond ook een duidelijk bijgeluid bij het ademen. Ik besluit in overleg met de eigenaar om dit ook verder te onderzoeken, omdat dit mogelijk ook verhoging van het anesthesierisico geeft. Zodra de hond slaapt kijk ik met behulp van mijn collega Gert ter Haar (Europees specialist KNO- weke delen chirurgie, dipl. ECVS) grondig in de keel van de hond. Een te lang zacht gehemelte is zichtbaar en de neusopeningen zijn te nauw. De CT-scan bevestigt dit en laat nog wat andere afwijkingen zien die vaker voorkomen bij dit ras. Daarnaast is er inderdaad een hernia te zien tussen de 11de en 12de borstwervel. Ik bespreek deze bevindingen met mijn supervisors en vervolgens haal ik de eigenaren op uit de wachtkamer, die gespannen zitten te wachten op de uitslag. De eigenaren zijn enerzijds opgelucht dat ze de oorzaak van de klachten nu weten, maar anderzijds maken ze zich natuurlijk wel zorgen om hun hond. In dezelfde operatie zal de hond geopereerd worden aan het inkorten van het zacht gehemelte, het verwijderen van de neusvleugels en aan de rughernia. Voor het eerste deel zal ik worden begeleid door Gert en het tweede deel voer ik uit met Edgar Scheepens (Europees specialist orthopedie en neurochirurgie, dipl. ECVS). De operatie is klaar, we zijn tevreden. De hond is rustig aan het wakker worden en ik bel de eigenaar met het goede bericht. Voor de verwijzend dierenarts schrijf ik een brief, zodat zij ook meteen op de hoogte zijn.

De volgende operatie op het ochtendprogramma is een TPLO operatie, dit is een operatie die wij dagelijks is de kliniek uitvoeren. Dit is een operatie die uitgevoerd wordt bij honden (en soms ook katten) met een gescheurde voorste kruisband van de knie. Het is een van mijn favorieten operaties, omdat het resultaat na een operatie snel wordt gezien door eigenaren. Honden beginnen de geopereerde poot vaak al binnen de eerste week na de operatie te gebruiken. Daarnaast is de lange termijn prognose van deze operatie ook goed.

Even lunchen, waarna het middagprogramma begint. Het is een afwisselend programma van policonsulten met nieuwe patiënten controle afspraken.

Dinsdag - Vandaag begin ik altijd met onze “book club”, dit hebben wij in de kliniek opgezet als onderdeel van de opleiding. Voorafgaand aan deze book club bestuderen mijn collega Emile Pickee (Europees Specialist Chirurgie in opleiding, resident ECVS) en ik één of meerdere hoofdstukken uit de chirurgische bijbel; “de Tobias”. Tijdens de book club zitten we samen met de desbetreffende specialist en bespreken we de bestudeerde hoofdstukken. Na de book club zijn er nog een paar poliafspraken en dan is het weer tijd voor een lunch, waarna ik aan het middagprogramma zal beginnen. Deze bestaat uit meerdere orthopedische operaties waaronder een patella luxatie (knieschijf die van zijn plek afschiet), een femurfractuur (breuk van het bovenbeen), een TPLO (operatie bij een gescheurde voorste kruisband) en als laatste een arthroscopie van de elleboog (kijkoperatie bij elleboogdysplasie). Samen met Edgar werk ik netjes het programma af, bel de eigenaren en schrijf mijn brieven.

Na een lange werkdag staat meestal thuis al een lekkere maaltijd op mij te wachten, die weer wat energie geeft om nog even in de literatuur te duiken. Soms pak ik ‘de Tobias’ erbij en soms zijn het artikelen die ik dan nog bestudeer. Dan vlot naar bed om de volgende dag weer scherp te zijn.