”Mega leuke werkplek vol uitdaging en gezellige collega’s!"

Romy de Gier is werkzaam als paraveterinair bij de anesthesie en ok bij de Specialistische Dierenkliniek Utrecht.

Romy de Gier is werkzaam als paraveterinair bij de anesthesie en ok bij de Specialistische Dierenkliniek Utrecht. Volgens haar een ”echt mega leuke werkplek vol uitdaging en gezellige collega’s!” Lees hieronder hoe haar werkweek eruitziet. 

Operatie aan de luchtwegen

Maandag 

Op maandagochtend begint de werkweek altijd om 8:30 uur. Het is altijd weer gezellig om alle collega’s te zien na het weekend. Nadat ik binnenkom, moet ik me snel omkleden en de operatie-outfit aandoen. Mijn haren gaan in een knot en ik doe een operatiemuts op. Het is een groot voordeel dat ik thuis in de ochtend weinig tijd kwijt ben aan mijn haar en outfit. Die zien er iedere dag hetzelfde uit. 

We beginnen de dag met de voorbereiding van de dag; zoals het opstarten van de operatiekamers en de apparatuur. De eerste patiënt, een Boston terriër genaamd DJ, krijgt een CT-scan en mogelijk een BOS-operatie. BOS staat voor brachycefaal obstructief syndroom. Dit is een aandoening waar veel kortsnuitige hondenrassen last van hebben. Gert ter Haar, Europees Specialist KNO- weke delen chirurgie, is gespecialiseerd in operaties waardoor deze dieren weer meer ruimte in hun luchtwegen krijgen en daarom zien we dit soort patiënten vaak (ga naar: KNO dierenarts-specialist). DJ is super braaf, na het plaatsen van het infuus in zijn voorpootje gaat hij rustig slapen. Op de CT-scan is inderdaad te zien dat DJ in aanmerking komt voor een operatie. De operatie aan de luchtwegen verloopt goed. Ook daarna is het belangrijk dat we hem goed in de gaten houden, omdat er zwelling kan ontstaan. Daarom blijf ik zo lang mogelijk bij DJ totdat ik zeker weet dat hij goed genoeg wakker en comfortabel is om weer naar huis te gaan.

Spike heeft een schroef opgegeten

In de middag belt er een eigenaar van een Mechelse Herder genaamd Spike. Spike heeft een uur geleden een grote schroef opgegeten. Een perfecte patiënt voor Europees Specialist Interne Geneeskunde Ronald van Noort. Nadat ik Spike onder narcose breng,  assisteer ik Ronald bij het maken van een gastroscopie. We gaan met een camera via de bek van de hond de maag in, op zoek naar de schroef. Als snel komen we de enorme schroef tegen! Met een speciale scopie-tang kan Ronald de schroef in de maag vastgrijpen. Rustig brengen we de schroef naar buiten. Het is gelukt!  We doen nog een laatste check of we geen andere vreemde voorwerpen tegenkomen of beschadigingen zien en dan mag Spike weer wakker worden en naar huis. Het geeft een goed gevoel wanneer dit op deze manier gelukt is en we geen operatie hoeven uit te voeren! 

‘Cherry eye‘ operatie bij Boris

Woensdag

De eerste patiënt voor vandaag is Boris, een Bullmastiff van 1,5 jaar oud.  Rick F. Sanchez, Europees Specialist Oogheelkunde opereert hem vandaag aan een ‘cherry eye‘ operatie aan beide ogen. De operatiekamer is speciaal ingericht voor verschillende soorten oogoperaties. Assisteren bij een oogoperatie is altijd super interessant, omdat we kunnen meekijken op een tv-scherm en alles goed kunnen zien. De operatie is geslaagd en Boris mag weer wakker worden.

Door de dag heen help ik waar het nodig is.  Dat betekent vandaag een röntgenfoto maken, een patiënt vasthouden in een van de polikamers en in de opname patiënten verzorgen. De dag vliegt voorbij. Geen dag is hetzelfde omdat er zoveel verschillende patiënten komen. We hebben een hecht team en iedereen helpt elkaar graag.